Akkutehdashankkeesta hyötyvät kaikki pohjalaismaakunnat

Akkutehdashankkeesta hyötyvät kaikki pohjalaismaakunnat

21.5.2021

Aiesopimus akkumateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasaan on erinomainen uutinen kaikille pohjalaismaakunnille.

Akkuarvoketjutoimijan sijoittuminen Vaasan seudulle käynnistää laajemman pohjalaisen akkuekosysteemin rakentumisen. Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntaliitot ovat valmiita tekemään tiivistä yhteistyötä, jotta pohjalaismaakunnat nousisivat yhdeksi hiilineutraalin teollisuuden kansainväliseksi keskittymäksi.

Huhtikuussa julkaistiin Vaasan kaupungin ja brittiläisen akkuarvoketjutoimijan Johnson Mattheyn välinen aiesopimus akkumateriaalitehtaan rakentamisesta Vaasan Laajametsän suurteollisuusalueelle. Kyseessä on satojen miljoonien eurojen investointi ja tehdas tulee työllistämään jo rakennusvaiheessa runsaasti väkeä. Kun kohde on valmis, tulee siellä työskentelemään satoja ihmisiä.

Pohjalaismaakuntien yritykset ja oppilaitokset mukaan yhteistyöhön

Pohjanmaan energiateknologian keskittymä tarjoaa akkuekosysteemille suotuisan kasvuympäristön. On todennäköistä, että Johnson Mattheyn investointipäätös tulee ruokkimaan myös muita investointeja ja alihankintasopimuksia Vaasan seudulle ja pohjalaismaakuntiin laajemminkin. Akkumateriaali- ja kennotehtaat tarvitsevat raaka-aineita, joita tuotetaan muun muassa Keski-Pohjanmaalla. Merkittävät teolliset investoinnit synnyttävät luonnollisesti myös huomattavaa osaavan työnvoiman ja alihankintaverkoston tarvetta, johon vastaamisen tarvitaan kaikkien pohjalaismaakuntien oppilaitosten ja yritysten panosta.

Akkuteollisuus tarvitsee laajaa ja monipuolista osaamista tekniikan, tuotannon, talouden, viestinnän ja organisaatioiden kehittämisen saralta.

– Yhteinen haaste kaikille kolmelle maakunnalle tulee olemaan osaavan työvoiman saatavuus, ja alamme jo nyt keskustella strategisista ratkaisuista, sanoo Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Suomela.

Pohjalaismaakuntien oppilaitosten edustajat kokoontuvat kesäkuussa keskustelemaan akkuekosysteemin osaamis- ja koulutustarpeista. Tavoitteena on saada kokonaiskuva tilanteesta ja pohtia sen jälkeen mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Pohjanmaan liitto

Kuva: Antti Kuusiniemi

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle