Aluetalouden professori: Panostakaa enemmän Merenkurkun kaupunkeihin

Aluetalouden professori: Panostakaa enemmän Merenkurkun kaupunkeihin

11.8.2023

Torstai-iltapäivän teema Wasa Future Festivaaleilla oli ”Merenkurkun alueen strateginen rooli uudessa maailmanjärjestyksessä”. Lars Westin, aluetalouden professori Uumajan yliopistosta, puhui vihreästä muutoksesta ja kasvun mahdollisuuksista ja esteistä Pohjois-Pohjolassa.

Westin on sitä mieltä, että houkutellakseen uusia asukkaita Merenkurkku tarvitsee isompia kaupunkeja. Sekä Vaasa että Uumaja ovat hänen mielestään liian pieniä.

– Tietenkin meidän tulee ottaa vastaan kaikki investoinnit, jotka tänne tulevat, mutta meidän täytyy myös rakentaa asuntoja, jotta uudet asukkaat voivat asua täällä. Älkää pelkästään miettikö infrastruktuuria!

Lars Westin Uumajan yliopistolta. Kuva: Katja Nyman    

Seuraavassa paneelikeskustelussa puitiin näitä kysymyksiä innolla. Paula Erkkilä Pohjanmaan kauppakamarista nosti esiin elämänlaadun ja alemmat elinkustannukset alueidemme valttikortteina. Triinu Varblane Viexposta puolestaan korosti, että työ on ainoastaan tietty määrä tunteja päivässä:

– Ehkä voisimmekin tarjota ns. ”soft landing packages” uusille asukkaille, joka auttaisi heitä löytämään paikkansa yhteiskunnassamme?

Etätyö tarjoaa hienoja mahdollisuuksia palkata työvoimaa, mutta se tarkoittaa myös, että moni, joka saa työpaikan Merenkurkun alueelta mieluummin jää asumaan isompaan kaupunkiin, paneelissa tiivistettiin. Tämä on alueillemme suuri haaste.

Päivän päätteeksi keskusteltiin myös kiinteästä yhteydestä Merenkurkun yli. Kysymys ei enää vaikuta olevan jos, vaan enemmänkin milloin ja miten.

 

Ylin kuva: Sarah Väre, Anna Måtts-Fransén, Anders Hjalmarsson, Paula Erkkilä, Triinu Varblane ja Lars Westin.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle