Miten kuntavaaliehdokkaamme haluavat parantaa tasa-arvoa?

Miten kuntavaaliehdokkaamme haluavat parantaa tasa-arvoa?

19.3.2021

Monet kunnassa tehdyt päätökset vaikuttavat tasa-arvoon ja sen kehitykseen. Miten tulevat kuntapäättäjämme suhtautuvat tasa-arvoon, monimuotoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen? Ja miten he haluaisivat edistää tasa-arvoa, jos he tulevat valituksi?

Pohjanmaan tasa-arvoryhmä haastaa Pohjanmaan kaikki kuntavaaliehdokkaat antamaan tasa-arvoon liittyviä vaalilupauksia sosiaalisessa mediassa. Ryhmä haluaa tällä tavalla innostaa kuntavaalien ehdokkaita miettimään tasa-arvoasioita ja edistämään niitä, jos tulevat valituksi.

Osallistuminen kampanjaan on yksinkertaista. Ehdokas julkaisee sosiaalisessa mediassa hänelle tärkeään tasa-arvokysymykseen liittyvän vaalilupauksensa aihetunnisteella #TasaarvoPohjanmaa, jotta se voidaan helposti löytää ja jakaa. Kampanja on käynnissä 19.3–31.5.

Materiaalia ehdokkaille

Kunnan luottamushenkilöillä on iso mahdollisuus vaikuttaa tasa-arvoon

Tasa-arvokysymysten tuntemus on tärkeä osa jokaisen kuntapäättäjän osaamista.

– Haluamme nostaa tasa-arvokysymyksiä tällä tavalla, koska kuntapäättäjät vaikuttavat asukkaiden hyvinvoinnin kehitykseen ja sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen. Sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmat tulee ottaa huomioon kaikessa kunnan toiminnassa, sanoo Pohjanmaan tasa-arvoryhmän puheenjohtaja Ann-Sofi Backgren.

Kunta voi edistää tasa-arvoa järjestämällä palvelut niin, että niissä otetaan huomioon eri sukupuolten tarpeet. Tarjoaako kuntasi esimerkiksi tasapuolisesti harrastusmahdollisuuksia, aikoja ja tiloja eri-ikäisille miehille ja naisille, tytöille ja pojille sekä sukupuolivähemmistöille? Tai onko kunnassasi arvioitu talousarvion sukupuolivaikutuksia? Kunta on myös merkittävä työnantaja ja vastaa tasa-arvoisesta henkilöstöpolitiikasta.

Kaikkien kuntapäättäjien kannattaa tutustua eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan. Jo 11 Pohjanmaan kuntaa on allekirjoittanut peruskirjan. Pohjanmaan tasa-arvoryhmän tavoitteena on, että Pohjanmaa on ensimmäinen maakunta Suomessa, jossa kaikki kunnat ovat allekirjoittaneet peruskirjan ja siten sitoutuneet järjestelmällisesti edistämään sukupuolten tasa-arvoa kunnassa.

Pohjanmaan tasa-arvoryhmä toimii Pohjanmaan liitossa. Ryhmässä on mukana kuntia, oppilaitoksia, elinkeinoelämän edustajia ja järjestöjä Pohjanmaalta.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle