Kvarken, Merenkurkun saaristo

Pohjanmaa mukana juhlistamassa Suomen luonnon päivää 27.8.

26.8.2022

Suomen luontoa ja vesistöjä juhlitaan tänä vuonna lauantaina 27.8.

Pohjanmaan alueen luonto on puhdas ja monipuolinen virkistyksen lähde. Pohjanmaalla luonto on saavutettavissa monella eri tavalla kuten patikoiden, pyöräillen, veneillen, lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Luonto on näin ollen kaikkien ulottuvilla. Lähde lauantaina nauttimaan luonnosta lähipuistoon tai vaikkapa Merenkurkun saaristoon!

Tiesitkö, että Pohjanmaalla sijaitseva Merenkurkun saaristo on tähän mennessä Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde? Kansallisesti ja kansainvälisesti tärkeä luontoalue nimettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2006.

Merenkurkun ulkosaaristossa sijaitsee monimuotoinen saaristoalue nimeltään Rönnskäret. Alue kuuluu Suomen ekologisesti merkittäviin vedenalaisiin meriluontoalueisiin (EMMA). Alueen monimuotoisuudesta kertoo hyvin se, että sieltä voit löytää kaikki Merenkurkussa esiintyvät makrofyyttilajit (=paljain silmin havaittavat kasvit, erityisesti vedessä kasvavat putkilokasvit, sammalet ja suurlevät). Alue on tärkeä esimerkiksi telkälle, lapasotkalle, silakalle, meritaimenelle ja itämerenhaurulle. Pohjanmaan maakuntastrategiassa on tuotu esiin laajasti luontoon liittyviä tavoitteita, jotta luonnon monimuotoisuutta kyettäisiin turvaaman jatkossakin Pohjanmaan alueella.

Hyvää Suomen luonnon päivää!

 

Vinkki: Pohjanmaalle on valmistunut kesäkuussa kartta perheille sopivista kulttuuri- ja luontomatkailukohteista. Käy kurkkaamassa itsellesi sieltä sopivin luontomatkailukohde lauantaiksi.

Kuva © Leena Heinonen

 

Lähteet:

syke.fi (2020): http://hdl.handle.net/10138/312221

luontoon.fi (2022): https://www.luontoon.fi/merenkurkku

Pohjanmaan maakuntastrategia 2022–2025: https://www.obotnia.fi/assets/Sidor/1/39/Pohjanmaan-maakuntastrategia-2022-2025-hyvaksytty-230522-liitteineen.pdf (pdf)

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle