Sana-aarteita löydettävissä syksyllä

Sana-aarteita löydettävissä syksyllä

21.8.2023

Sana-aarteita – Ordskatter on uusi ikäihmisille suunnattu tv-ohjelma, jossa pääosaan pääsee sanataide. Seitsemän jakson ohjelmasarjassa kuljetaan maalaismiljöössä ajattomasti, kesästä nauttien. Ohjelman rauhallinen tempo, kaunis visuaalinen kerronta sekä muistoja herättävät toiminnalliset tilanteet ja vanhat tavarat kietoutuvat kansanperinteen loruihin ja sananlaskuihin. Luvassa on siis muistoja herättelevä runo-ohjelma, johon on taltioitu sekä levollisen tunnelmallisia että reippaita, hauskojakin hetkiä niin eläinten parista, pellon laidalta, kahvikupin ääreltä kuin traktorin kyydistäkin.

– Sanoilla leikittely eli esimerkiksi riimit, lorut ja sananparret on hyvää aivojumppaa ja se myös ylläpitää mielenterveyttä. Ohjelmajaksot on haluttu rakentaa niin, että katsoja ehtii ohjelman lomassa myös muistella omia lapsuuden leikkilorujaan ja kuulemiaan sananalaskuja sekä eläytyä upeisiin kuvausmaisemiin, joista varmasti mieleen muistuu monelle tuttuja tilanteita elämän varrelta. Sana-aarteita on hyvän mielen ohjelma, josta huokuu maalaismiljöön aistikkuus, ystävyys ja kodikkuus, ”Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre” -hankkeen projektikoordinaattori Leena Ylimäki kertoo.

Sana-aarteita – Ordskatter -ohjelman ensisijainen yleisö ovat ikäihmiset. Televisio-ohjelmalla halutaan tavoittaa erityisesti heitä, jotka helposti jäävät kulttuurikokemusten ulkopuolelle. Laadukas kulttuuriohjelma tarjoillaan ikäihmisille sopivaan katseluaikaan keskipäivällä useamman kerran muutaman kuukauden aikana. Tällä pyritään saavuttamaan kohderyhmä mahdollisimman laajalti sekä antamaan myös mahdollisuus palata mukavan ohjelman pariin muistelemaan menneitä uudemmankin kerran. Ohjelman ensiesitykset osuvat valtakunnalliselle vanhustenviikolle (vko 40).

OnniTV näkyy tällä hetkellä antennitalouksissa Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Kymeenlaakson ja Satakunnan alueilla sekä Telian, Elisan ja Ålcomin partneroperaattoreiden talouksissa. OnniTV löytyy myös Elisa Viihteestä kanavapaikalta 567 sekä Maxivision -palvelusta kanavapaikalta 23. Palvelukanavan näkyvyyden mahdollistavat hyvinvointialueet.

Sana-aarteita – Ordskatter on kuvattu heinäkuussa Ilmajoen Koskenkorvalla Perhekoti Toiskassa. Ohjelmasarjaa esitetään OnniTV:llä useampaan kertaan lokakuun alusta vuoden loppuun. Sarjassa on kaksi ruotsin- ja viisi suomenkielistä jaksoa. Ohjelman tuottaa ISLE Art Industries Oy. Sana-aarteita – Ordskatter on osa ”Sanataidetta ikäihmisille – Ordkonst för äldre” -hanketta, joka on Etelä-Pohjanmaan liiton, Pohjanmaan liiton sekä KulturÖsterbottenin yhteinen. Taiteen edistämiskeskuksen rahoittamaa hanketta hallinnoi Etelä-Pohjanmaan liitto.

 

 

Sanataidetta ikäihmisille -hanke

Leena Ylimäki

projektikoordinaattori

leena.ylimaki@etela-pohjanmaa.fi


OnniTV

Sami Hautaniemi

myyntijohtaja

sami@onnitv.fi

 

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle