Merenkurkun alue isännöi kokousta eurooppalaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä

Merenkurkun alue isännöi kokousta eurooppalaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä

16.6.2022

Euroopan raja-alueiden liitto AEBR vierailee Vaasassa ja Merenkurkun alueella 16.–18.6 ja pitää hallituksen kokouksen m/s Aurora Botnialla. Pohjanmaan liitto toimii Merenkurkun neuvoston kanssa vierailun isäntänä.

Tällä hetkellä AEBR:ssä on jäsenenä yli 90 raja-aluetta. Hallituksen kokoukset on usein pidetty eri raja-alueilla.

– Kokoukset ovat yleensä opettavaisia, ja ihmisten ympäri Eurooppaa täytyy kuulla enemmän siitä, mitä Merenkurkun alueella tapahtuu ja mitkä ovat vahvuutemme, sanoo Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen varajäsen Ann-Sofi Backgren, joka on AEBR:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Kokous pidetään Merenkurkun uudella laivalla. Kokouspaikalla on käytännön merkitystä, koska osallistujat vierailevat sekä Vaasassa että Uumajassa, mutta myös symbolista arvoa ilmentäessään liikenneyhteyden tärkeyttä Merenkurkun alueelle ja käytännön raja-alueyhteistyölle. 

Ukrainan tilanne vaikuttaa rajat ylittävään yhteistyöhön

Yhtenä tärkeänä kokousteemana on pohtia, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa rajat ylittävään yhteistyöhön Euroopassa, erityisesti Euroopan itärajalla. AEBR:n jäsenalueille tarjoutuu tilaisuus keskustella tilanteesta keskenään.

Vaasassa keskustellaan rajat ylittävistä palveluista

Monissa EU:n aloitteissa työstetään kansalaisille palveluja yli rajojen.AEBR:n Vaasan-vierailun yhteydessä järjestetään myös ESPON CPS 2.0 -hankkeen päätöstilaisuus, jossa jaetaan hyviä esimerkkejä valtioiden rajat ylittävistä palveluista.

– Vaasa on täydellinen paikka tilaisuuden järjestämiseen, koska rajat ylittävä yhteistyö näkyy täällä niin selvästi, toteaa AEBR:n pääsihteeri Martin Guillermo-Ramírez ja mainitsee Merenkurkun laivan esimerkkinä rajat ylittävästä palvelusta.

AEBR tukee ja koordinoi raja-alueiden välistä yhteistyötä kaikkialla Euroopassa.

– Osa työtämme on tuoda esiin hyviä esimerkkejä, kuten sellaisia, joita olette Merenkurkun alueella onnistuneet luomaan, sanoo Martin Guillermo-Ramírez.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle