Människor. Ihmisiä.

Väestö kasvoi Pohjanmaalla – Mats Brandt: Luvut hyvä merkki, tarvitsemme lisää tekijöitä tulevaisuudessa

27.1.2023

Väestö kasvoi Pohjanmaalla 334 hengellä viime vuonna. Myös vuosi 2021 oli kasvun vuosi. Näitä edelsi aika monta negatiivisen väestökehityksen vuotta. Ennen vuotta 2021 väestö kasvoi edellisen kerran vuonna 2015. Väkiluku kasvoi, koska nettomuutto ulkomailta kasvoi (+1399) ja kotimaan muuttotappio pienentyi (-681). Sen sijaan luonnollisessa väestönkasvussa lukema suorastaan romahti (-384). Syntyvyys heikkeni edelleen ja kuolleiden määrä kasvoi.

Väestö kasvoi mukavasti sekä Vaasan seudulla (+334) että Pietarsaaren seudulla (+146). Sen sijaan Suupohjan rannikkoseutu palasi parin hyvän vuoden jälkeen vanhoille urille, väkiluku laski 144 hengellä. Ainoastaan Närpiö pääsi vähän plussalle (+23).

Pohjanmaalla kasvukuntia oli kuusi: Vaasa, Mustasaari, Pietarsaari, Luoto, Pedersöre ja Närpiö.

Maakuntajohtaja Mats Brandtin mielestä on hyvä merkki, että väestö kasvoi nyt jo toisena vuonna peräkkäin.

– Tilastokeskuksen tietojen mukaan nettomuutto ulkomailta kasvoi ja kotimaan muuttotappio pienentyi. Pohjanmaan asema vihreän siirtymän ensimmäisessä suuressa investointiaallossa edellyttää, että tämä kehitys jatkuu. Tekijöitä tarvitaan tulevaisuudessa lisää.

Suupohjan seudulla väestökehitys pitäisi saada käännettyä positiiviseksi Vaasan seudun ja Pietarsaaren seudun tapaan. Suupohjan rannikkoseudulle kohdistui viime vuonna suuria investointeja mm. tuulivoimaan. Odotamme, että investoinnit jatkuvat, kun elinkeinoelämä, varsinkin teollisuus, uudistuu, eri sektorit sähköistyvät, alueelle tulee vetytuotantoa jne. Kun seuraava mittava investointiaalto rantautuu, kääntynee myös väestökehitys myönteiseksi, Brandt sanoo.        

Lue lisää Pohjanmaan väestönmuutoksesta tästä.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle