19.05.2020
Årets österbottning lade in en högre växel för cancerorganisationernas insamlingar

Årets österbottning 2020 är Kaj Knuts från Munsala i Nykarleby. Kaj Knuts startade insamlingskampanjen #vikörmotcancer2020 efter att själv ha mist en vän i cancer. Först samlades pengar till cancerorganisationer in i en liten privat facebook-grupp, men då gruppen växte explosionsartat öppnades den för alla intresserade. Gruppen har nu över 2600 medlemmar.

Insamlingen följer en enkel princip: donera en cent per körd kilometer. Deltagarna räknar själva sina körda kilometrar och gör donationerna direkt till de organisationer som stöds. I facebook-gruppen kan de meddela om sina donationer, uppmuntra och utmana andra deltagare och dela bilder. Donationerna har riktats till både Cancerfonden och Österbottens Cancerförening, och därifrån går medlen vidare till exempelvis cancerforskning, cancerrådgivning och rehabilitering.

Kaj Knuts jobbar själv som slambilschaufför och hade först tänkt locka med bara yrkeschaufförer i insamlingen, men intresset var så stort att också en stor skara privatbilister har anslutit sig. Sättet att samla in pengar passar för alla typer av chaufförer.

Kaj Knuts har inspirerat sina medmänniskor till välgörenhet. Information om insamlingskampanjen har spritts på gräsrotsnivå snabbt, effektivt och utan marknadsföringsbudget. Resultatet är en betydande summa: hittills har ungefär 30 000 euro samlats in. En fortsättning på kampanjen planeras också.

Årets österbottning utsågs i samarbete med HSS Media. Omröstningen skedde via SMS och per post. Kaj Knuts fick över 250 röster. På andra plats kom dansbandet Guns Rosor med 162 röster och på tredje plats Tim Sparv, kapten för herrfotbollslandslaget, med 160 röster.

Österbottens förbund har utsett Årets österbottning sedan år 2004. Personen ska genom sin verksamhet ha främjat samhörigheten i landskapet, landskapets ekonomiska utveckling eller den österbottniska kulturen.

Kaj KnutsÅrets österbottning 2020, Kaj Knuts. Foto: Österbottens tidning/Jonas Brunnström

Gå till "Aktuellt "
Uppdaterat 27.03.2017, klockan 12.31, Marie Sjölind.