08.11.2019
Kuningas Pähkinä och Setä Tamu fick pris

Österbottens förbunds kulturpris går i år till vasaborna Pekka Karppinen och Mikko Tamminen alias Kuningas Pähkinä och Setä Tamu för deras bredd som professionella musiker och insatser för att göra landskapet mer känt. Vasa, Österbotten och finska språket har en framträdande plats i deras raptexter och musikvideor.

Radarparet Karppinen och Tamminen är kända från grupperna Vapaapudotus, Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu samt Yön polte, vars hitlåt Tyttö sinä olet meritähti blev den mest spelade finska låten på Spotify år 2012. På Youtube har den visats över 4,5 miljoner gånger.

Tamminen skriver och producerar också popmusik av alla de slag. Såväl Jari Sillanpää, Diandra som gruppen Neljä Ruusua har låttexter skrivna av honom på repertoaren. Utomlands har hans låtar klättrat högt på topplistorna i Frankrike, Tyskland, Grekland, Japan, Korea och i Taiwan.

Kulturnämnden vid Österbottens förbund har sedan år 1998 delat ut kulturpris för arbete för den finskspråkiga kulturen i Österbotten. Karppinen och Tamminen får varsitt pris på 3 000 euro.

kuningaspahkinapress

Gå till "Aktuellt "
Uppdaterat 27.03.2017, klockan 12.31, Marie Sjölind.