14.10.2019
Projekt har hjälpt invandrare att upptäcka den finländska skogen

Inom ramen för Österbottens förbunds projekt Inspiration från skogen har närmare tusen nyanlända invandrare fått höra om med den finländska skogen och de möjligheter den erbjuder. Projektets sista evenemang hölls lördagen 28 september då Integrationsenheten i Jakobstadsregionen och projektet Inspiration från skogen ordnade en naturutflykt för en grupp nyanlända kvotflyktingar.

Deltagarna fick under vildmarksguide Johan Tonbergs ledning vandra naturstigen vid Fäboda och samtidigt lära sig mera om skogens och naturens betydelse för finländare. Under dagen lärde sig deltagarna om allemansrätten, skogens bär, svampar och djurliv, eldning och rätt klädsel då man rör sig i skogen vintertid.

Allemansrätten ny för många

Projektet Inspiration från skogen har berättat för invandrare om Finlands skogsekonomi, rekreation i skogen och skogens betydelse för finländare. Projektet startade i december 2017 och har nu avslutats.

Projektets mål har varit att belysa skogens roll både som en stomme i vårt samhälle och i vår ekonomi och som en resurs i vårt kulturarv och i vår kultur och göra det möjligt att skapa konst av material från skogen.

– Många av deltagare var första gången i skogen och visste inte vad till exempel allemansrätten var. De grupper som tittade på skogsindustrin blev imponerade av den långsiktiga skötseln av de finländska skogarna och av skogsmaskinernas tekniska egenskaper, säger projektchef Seija Punnonen vid Österbottens förbund.

IMG 9694

Gå till "Aktuellt "
Uppdaterat 27.03.2017, klockan 12.31, Marie Sjölind.