Andersson: Högskolorna och tillgången på kompetens och arbetskraft

Andersson: Högskolorna och tillgången på kompetens och arbetskraft

28.3.2023

Finland tävlar i ökande grad om internationella talanger. För att lyckas behövs ett samspel mellan myndigheter, högskolor och arbetsgivare. Därtill behövs förändringsarbete, attitydförändring inom delar av arbetslivet och nya innovativa sätt att ta emot och stöda dem som kommer till Finland för studier eller arbete. Integrationen måste lyckas, dels för att hålla inflyttarna kvar, dels för att undvika ett segregerat samhälle.

I Finland och speciellt i Österbotten blir bristen på arbetskraft allt påtagligare. Den syns inom vården där man får stänga avdelningar för att man inte har tillräckligt med personal, och det syns inom näringslivet där svårigheter att hitta tillräcklig och kunnig personal börjar begränsa tillväxten. Situationen är inte unik för Österbotten, fast den kanske är mera tillspetsad här tack vare den redan höga sysselsättningsgraden och låga arbetslösheten. Faktum är att en stor del av EU och den västliga världen är i samma situation på grund av en åldrande befolkning.

Högskolesektorn har en viktig roll när det gäller tillgången på kompetent arbetskraft. Traditionellt har det handlat om att jämka samman ungdomarnas utbildningsbehov och -intressen med samhällets och arbetsmarknadens behov. Idag är detta inte längre tillräckligt, för ungdomarna räcker helt enkelt inte till. Det handlar alltså inte om att det skulle finnas för få som är intresserade av att studera exempelvis teknik eller vård, utan det handlar om att det totalt sett finns för få ungdomar i förhållande till pensionsavgångarna och företagens tillväxtpotential.

För att ekvationen ska gå ihop måste vi få in fler på arbetsmarknaden. Det enda snabba sättet är invandring och följaktligen arbetar högskolorna för studiebaserad invandring. Antalet nya internationella studerande vid högskolorna ska enligt Undervisnings- och kulturministeriets målsättningar tredubblas fram till 2030 och andelen som stannar kvar efter examen ska höjas till 75%. Högskolorna arbetar för just detta, men den knappa statliga resurstilldelningen utgör ett växande hot.

Den konkurrens om kompetens och arbetskraft som finns på global nivå, finns också på nationell nivå. Både för regionen och dess företag gäller det att vara attraktiva för dem som kommer hit för arbete eller studier, annars kommer de snabbt efter avlagda examen att söka sig till andra delar av landet eller den internationella arbetsmarknaden.

För att vi ska lyckas attrahera och hålla kvar internationella talanger behövs ett samspel mellan myndigheter, arbetsgivare, högskolor och andra utbildningsanordnare. Vår region och vårt arbetsliv behöver vara välkomnande och inkluderande. Det hoppas jag att vi tillsammans ska arbeta för.

Örjan Andersson, rektor, VD Yrkeshögskolan Novia

Gå till "Aktuellt från förbundet"