Kuvassa Bio Duxin Sirkka Högnäs sekä Ristinummen musiikkikoulu ry:n Oili Airaksinen-Rajala ja Susanna Lillqvist. På bilden Sirkka Högnäs från Bio Dux och Ristinummen musiikkikoulu ry:s Oili Airaksinen-Rajala och Susanna Lillqvist.

Kulturpris till Sirkka Högnäs och Ristinummen musiikkikoulu ry

1.11.2023

På bilden Sirkka Högnäs från Bio Dux och Ristinummen musiikkikoulu ry:s Oili Airaksinen-Rajala och Susanna Lillqvist.

Österbottens förbunds kulturpris har tilldelats Sirkka Högnäs för upprätthållande av biografverksamhet på frivillig basis i Kristinestad och Ristinummen musiikkikoulu ry för att de med låg tröskel erbjuder musikskoleverksamhet i Vasa.

En av de äldsta biograferna i Finland som haft verksamhet oavbrutet sedan den grundades är Bio Dux i Kristinestad, som Sirkka Högnäs upprätthåller vid sidan av sitt ordinarie arbete. Hon är känd för att välja en mångsidig och högklassig repertoar som uppskattas av publik i alla åldrar. Bio Dux har under flera år också varit arena för filmfestivalen Exist.

De frivilliga i musikskolan Ristinummen musiikkikoulu ry har redan i 40 års tid ordnat möjligheter för både barn och vuxna att med låg tröskel utöva sitt musikintresse i Variska skola. Föreningen har sedan 2021 också ordnat verksamhet i Länsimetsän koulu i Gerby. Ledarna är yrkesutövande musiker och en del av dem har själva tidigare deltagit i musikskolans verksamhet. 

Kulturnämnden vid Österbottens förbund har delat ut kulturpriser sedan 1998. Högnäs och Ristinummen musiikkikoulu ry uppmärksammas vardera en prissumma på 4 000 euro.

Ytterligare information:
Kulturchef Tarja Hautamäki, tfn 044 723 5007, e-post: tarja.hautamaki@obotnia.fi

Gå till "Aktuellt från förbundet"