Människor som hoppar i luften. Ihmisiä, jotka hyppäävät ilmaan.

Österbottens förbund understödde anställning av konstnärer

11.10.2023

Kulturnämnden vid Österbottens förbund har beviljat bidrag till lönekostnader för två regionkonstnärer. Bidragen gick till Vasa stads museer och Regionala danscentret i Österbotten. Båda sökande beviljades 5 000 euro för delaktiggörande konstnärlig verksamhet i Nykarleby, Pedersöre, Jakobstad, Larsmo och Kronoby under år 2024.

Vasa stads museer, som i landskapet Österbotten är ett museum med regionalt ansvar, anställer en konstnär för workshoppar, som kombinerar bildkonst samt lokal historia, traditioner och kulturmiljöer. Temat är ”Se din ort med konstnärsögon”. Konstnären håller en workshop i respektive kommun och arbetet kulminerar i en utställning, som pågår från en vecka till en månad.

Regionala danscentret i Österbotten anställer en danskonstnär, som i slutet av maj håller workshoppar för barn och unga i de finskspråkiga skolorna Metsäkulman koulu, Edsevön koulu, Länsimetsän koulu, Etelänummen koulu och Itälän koulu samt håller workshoppar på finska och dansens språk för svenskspråkiga elever i årskurs 1–6 i Kronoby. Arbetet i workshopparna utmynnar i en svit dansuppvisningar och workshoppar på finska i juni.

Kulturnämnden har som mål att främja professionella konstnärers sysselsättning. Bidragen för anställning av en regionkonstnär beviljades nu för första gången.

Ytterligare information:
Kulturchef Tarja Hautamäki, tfn 044 723 5007 044, tarja.hautamaki@obotnia.fi

Gå till "Aktuellt från förbundet"