02.09.2019
Susikannan hoitosuunnitelma kaipaa konkretiaa

Maa- ja metsätalousministeriön luonnos uudeksi susikannan hoitosuunnitelmaksi ei täytä maakuntahallituksen odotuksia. Maakuntahallituksen tänään luonnostelema lausunto on sävyltään varsin kriittinen.

Maakuntahallituksen mielestä hoitosuunnitelmassa pitäisi esittää konkreettisia toimenpiteitä, jotta viranomaiset voisivat reagoida uhkaaviin tilanteisiin nopeammin ja tehokkaammin. Näin tärkeässä asiassa ei ole varaa jäädä odottelemaan oikeuden ennakkopäätöksiä, vaan toimenpiteisin on ryhdyttävä ja esimerkiksi poliisilakia muutettava pikimmiten.

Yksi hoitosuunnitelman kantavista ajatuksista on susien sietämisen edistäminen. Maakuntahallituksen mielestä sietokynnys on jo ylitetty monilla alueilla, joten kiireellisempää olisi löytää ratkaisuja, jotta asukkaat ja etenkin koululaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi.

Myönteistä on se, että suden aiheuttamat kotieläin- ja koiravahingot korvataan täysimääräisesti jälleenhankinta-arvoon. Hoitosuunnitelmassa mainitaan erikseen poro-, lammas-, nauta- ja koiravahingot, mutta Pohjanmaalle tyypilliset turkiseläinvahingot jätetään huomiotta.

Pohjanmaan liitto painottaa, että suurpetoasioista pitäisi käydä asiapitoista ja ratkaisukeskeistä vuoropuhelua. Sen takia hoitosuunnitelmassa tulisi suunnata katse selkeämmin tulevaisuuteen ja aloittaa vuoropuhelun rakentaminen sidosryhmien kanssa puhtaalta pöydältä.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Päivitetty 27.03.2017, Kello 12.32, Marie Sjölind.