19.05.2020
Vuoden pohjalainen 2020 laittoi syöpäyhdistysten varainkeruun uudelle vaihteelle

Vuoden pohjalainen 2020 on Kaj Knuts Uudenkaarlepyyn Munsalasta. Kaj Knuts käynnisti varainkeruukampanjan Ajamme syöpää vastaan 2020, #vikörmotcancer2020 sen jälkeen, kun hän itse oli menettänyt ystävän syövälle. Aluksi rahaa syöpäyhdistyksille kerättiin pienimuotoisessa yksityisessä facebook-ryhmässä, mutta ryhmän kasvettua räjähdysmäisesti se avattiin kaikille kiinnostuneille. Ryhmällä on nyt yli 2600 jäsentä.

Keräyksen periaate on helppo: lahjoita yksi sentti per ajettu kilometri. Osallistujat laskevat itse ajokilometrinsä ja tekevät lahjoitukset suoraan tuelle saaville organisaatioille. Facebook-ryhmässä voidaan ilmoittaa lahjoituksista, kannustaa ja haastaa muita jäseniä ja jakaa kuvia. Lahjoituksia on kohdistettu sekä Syöpäsäätiölle että Pohjanmaan Syöpäyhdistykselle, joiden kautta varat käytetään esimerkiksi syöpätutkimukseen, syöpäneuvontaan ja kuntoutukseen.

Aluksi Kaj Knuts, joka itse työskentelee loka-auton kuljettajana, oli ajatellut houkutella keräykseen mukaan vain ammattikuljettajia, mutta kiinnostus oli niin suurta, että mukaan on liittynyt myös suuri joukko yksityisautoilijoita. Keräystapa sopii kaikentyyppisten ajoneuvojen kuljettajille.

Kaj Knuts on inspiroinut kanssaihmisiään tekemään hyväntekeväisyyttä. Tieto keräyskampanjasta on levinnyt ruohonjuuritasolla nopeasti, tehokkaasti ja ilman mainosbudjettia. Lopputulos on ollut merkittävä summa: tällä hetkellä on kerätty noin 30 000 euroa. Kampanjalle suunnitellaan myös jatkoa.

Vuoden pohjalainen valittiin yhteistyössä HSS Median kanssa. Äänestys tapahtui joko teksti-viestillä tai postitse. Kaj Knuts sai yli 250 ääntä. Toiseksi tuli tanssiyhtye Guns Rosor 162 äänellä ja kolmanneksi jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv 160 äänellä.

Pohjanmaan liitto on vuodesta 2004 nimennyt Vuoden pohjalaiseksi henkilön, joka on toiminnallaan edistänyt pohjalaista yhteenkuuluvuutta, Pohjanmaan talouskehitystä tai pohjalaista kulttuuria.

Kaj KnutsVuoden pohjalainen 2020, Kaj Knuts. Kuva: Österbottens tidning/Jonas Brunnström

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle
Päivitetty 27.03.2017, Kello 12.32, Marie Sjölind.