Stefan Malm

Stefan Malm: Yrittäjyyden suurin haaste – Mitä poliitikkomme voivat tehdä?

15.2.2023

On käynyt ilmeiseksi, että aiemmin mahdottomana pidetty voikin tapahtua, kuten pandemia, sota jne. Lisäksi työvoiman saannissa on ilmennyt haasteita. Mihin hallitusohjelmassa tulisi siis panostaa yrittäjiemme tukemiseksi?

Osaava työvoima on yrityksen tärkein voimavara ja muodostaa tällä hetkellä selkeästi suurimman haasteen monen yrityksen kasvulle tai jopa olemassaololle. Lisäksi sanaparin molempien osien täytyy toteutua, sillä kaikki luhistuu, jos toinen niistä uupuu. Ilman yrityskasvua ajaudutaan helposti ennemmin tai myöhemmin markkinaosuuksien pienentymiseen ja sen seurauksena alkavaan alasajo-/sopeutumisvaiheeseen.

Meillä on jo vuosia ollut hyvin vähän työnhakijoita, ja ikärakenteemme sekä alhaisen syntyvyytemme vuoksi ainoa ratkaisu työvoiman saamiseksi tulevaisuudessa on työperäinen maahanmuutto. Sen lisäksi, että yritysten täytyy olla houkuttelevia työnantajia, myös Suomen täytyy olla vetovoimainen maa työvoimasta käytävässä maailmanlaajuisessa kilpailussa. Jos onnistumme tässä, kaiken ei ainakaan tulisi tyssätä loppumetreillä maamme lupamenettelyihin. Kun aiotaan palkata ulkomaista työvoimaa, juridisen prosessin pitää olla kaikille osapuolille sujuva, mikä asettaa suuria vaatimuksia sekä lainsäädännölle että hakemusten käsittelyvalmiudelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lainsäädäntöä tulisi muokata todellisten tarpeiden ja työmarkkinoilla syntyvien tilanteiden mukaan. Ennen kaikkea tarvitaan joustoa. Täytyy myös olla riittävästi resursseja, jotka voivat käsitellä hakemukset nopeasti sekä ilmoittaa osapuolille. Miksi houkutella tänne työvoimaa, jos emme pysty ottamaan tulijoita jouhevasti vastaan?

Uuden työvoiman houkuttelemisen ohella meidän on huolehdittava siitä, että yrityksillä on mahdollisuus saada oikeanlaista koulutusta, mukaan lukien kielikoulutusta. Nykyään yritystuotteemme pystyvät kilpailemaan yhä maailmanlaajuisimmiksi muuttuvilla markkinoilla lähinnä yrityksissä olevan osaamisen ansiosta. Useimmissa yrityksissä luotetaan tänä päivänä jatkuvaan oppimiseen, mikä asettaa suuria vaatimuksia sille, että koulutuksen järjestäjille annetaan välineet yrityksille räätälöityjen koulutusten järjestämiseen aina ammattikoulutuksesta korkeakoulutukseen ja täydennyskoulutukseen. Olisi varmistettava, että koulutusmäärärahoja lisätään, sekä ymmärrettävä, että nykyajan yrityksissä tarpeita on jokaisella osa-alueella. Miksi houkutella tänne työvoimaa, jos emme voi kouluttaa tulijoita? Miten saada osaajat pysymään, jos emme panosta heihin?

On myös tärkeää, että seuraavassa hallitusohjelmassa ei unohdeta painottaa yrityksille keskeisiä asioita, kuten infrastruktuuria, liikennettä, omavaraisuusastetta sekä kierto- ja kestävää taloutta, mutta nämä kaikki ovat riippuvaisia siitä, että meillä on Pohjanmaalla yrityksiä, joissa työskentelee osaavia työntekijöitä.

Stefan Malm, toimitusjohtaja, Dynamo Närpes

Siirry "Blogi"-sivulle