Människor runt ett bord. Ihmisiä pöydän äärellä.

Malmöandan innoitti myös Pohjanmaata

2.2.2023

Pohjanmaan liitto on saanut tällä viikolla vierailijoita Malmöstä. Nils Phillips ja Fredrik Björk saapuivat kertomaan, miten osallisuus on tärkeä osa kaupungin kehitystä Malmössa ja sitä ympäröivissä maalaiskunnissa. Tilaisuudessa myös Pohjanmaan liitto esitteli osallisuustyötään ja järjestöneuvottelukunta toimintansa. He kertoivat muun muuassa nuorten osallisuudesta ja tasa-arvosta Pohjanmaalla sekä yhdistysten yhteistyöstä. Tilaisuuden järjesti Leader-hanke Innovativa föreningar Österbotten (Pohjanmaan Yhdistykset ry. POHY).

Kuvateksti: Nils Phillips ja Fredrik Björk jakoivat kokemuksiaan osallisuudesta.

Osallisuuteen panostetaan Malmössa paljon. Malmö on kaupunki, jossa moninaisuus ja monimuotoisuus kukoistaa - jopa 50 prosentilla asukkaista on ulkomaalainen tausta. Tämä ominaisuus on alueen voimavara, mutta samanaikaisesti myös haaste, joka jakaa yhteiskuntaa sosiaalisesti ja taloudellisesti. Malmössä tehdään paljon työtä sen eteen, jotta asukkaiden osallisuus yhteiskunnassa lisääntyisi myös ongelmallisilla asuinalueilla, kertoo Fredrik Björk, lehtori Malmön yliopiston kaupunkitutkimuksen tiedekunnasta. Björk on myös aktiivinen Malmöandanissa, joka on sopimus Malmön kaupungin ja järjestöjen välillä. Malmöandan työskentelee tasa-arvoisemman ja osallistavamman Malmön puolesta.

- Meidän toimintamme pohjautuu ihmisiin, jotka asuvat ongelmallisilla asuinalueilla. Heillä on tärkeää tietoa, jota voi käyttää demokraattisessa ohjauksessa, Fredrik Björk sanoo.

Kuvateksti: Paikallinen valuutta on oiva keino pitää rahat omalla alueella.


Nils Phillips hankkeesta Malmö Tillsammans työskentelee alueellisen ja paikallisen kehityksen parissa. Hän on ollut mukana monissa jännittävissä projekteissa, joista yhtenä esimerkkinä hän nostaa paikallisen valuutan testauksen Malmössa. Valuutalla pystyi maksamaan vain jossain erityisessä kaupunginosassa Malmössa. Tällälailla asukkaiden rahat pysyivät omalla alueella ja moni asukas löysi valuutan ansiosta myös uusia ravintoloita omalta alueeltaan.

Nils asuu itse maaseudulla ja kertoo eräästä projektista, jossa suuri ryhmä osti vanhan juna-aseman ja muutti sen ravintolaksi. Koska 400 osaomistajaa söivät usein ravintolassa, suuri osa rahoista jäi 900 asukkaan kylään. Nykyään myös kuvataidehalli, panimo, kokoustila ja monta asuntoa ovat samanlaisessa omistuksessa.

Malmöandan inspiroi pohjanmaalaisia osallistujia, ja myös Phillips ja Björk kertoivat saaneensa inspiraatiota Pohjanmaalta.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle