RIPEET-tillfällets deltagare. RIPEET-tapahtuman osallistujat.

Osallistava energiamurros Pohjanmaalla – RIPEET-hankkeen toimijat ja sidosryhmät tapasivat Vaasassa

1.12.2023

RIPEET-hankkeen tutkijat, hanketoimijat ja sidosryhmät ovat 29.–30.11. keskustelleet paikallisista energiaratkaisuista Pohjanmaalla. Vaasan yliopiston, Merinovan ja Pohjanmaa liiton toimijoiden ja sidosryhmien lisäksi mukana on ollut myös RIPEET-hankkeen kansainväliset partnerit Tim Willemse, Leidenin yliopistosta ja Gabriele Quinti, Knowledge and Innovation instituutista, jotka vastaavat hankkeen seurannasta ja vaikuttavuusarvioinnista.  

Pohjanmaalla on ollut syksyn mittaan paikallisiin energiaratkaisuihin liittyen käynnissä kaksi pilottia, jotka ovat tulosta RIPEET-hankkeen vuosi sitten käynnistämästä hakukierroksesta: Aktion Österbottenin toteuttama Energy Village 3.0 sekä Novian ja Jokikylien Case Älvbyarna. Asukkaiden ja käyttäjien tarpeet ovat huomion keskipisteenä osallistavassa prosessissa, jota RIPEET-hanke on ollut luomassa. Pohjanmaa on yksi kolmesta pilottialueesta, muita alueita ovat Extremadura Espanjassa sekä Skotlannin ylämaa ja saaret. 

- Pohjanmaalla RIPEET on onnistunut luomaan keskustelua paikallisella tasolla ja osoittanut, että tässä on paljon enemmän potentiaalia kuin hankkeen alussa ennakoimme. Myös piloteissa osoitettu innostus ja kiinnostus ylitti odotuksemme, Tim Willemse toteaa.  

Aktion Österbottenin toiminnanjohtaja Mathias Högbacka valotti Energy Village 3.0 -hankkeen tuloksia. Hankkeessa kehitettiin ja pilotoitiin uutta organisaatiomallia älykkäiden energiakylien strategioiden kehittämiseksi, jossa hyödynnetään osaamispotentiaalia ja käytettävissä olevia paikallisia resursseja. Mallin tarkoituksena on aktivoida ja parantaa kylien ja maaseutualueiden valmiuksia käsitellä energiaomavaraisuutta ja joustavuutta. Organisaatiomallia pilotoitiin yhteiskehittämisen menetelmin Ähtävällä. 

Hankepäällikkö Emma Wester kyläyhdistys Jokikylistä (Älvbyarna) puolestaan kertoi Case Älvbyarna -hankkeesta, jonka tavoitteena on ollut toisaalta laajentaa kylien yhteistyötä energia- ja resilienssiasioihin liittyviin kysymyksiin ja toisaalta kehittää ja testata laskentatyökalua, joka auttaa kyliä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä energiaratkaisuistaan. Ammattikorkeakoulu Novia on vastannut laskentatyökalun ja liiketoimintamallien oppaan luomisesta. Jokikylät on vastannut yhteiskehittämisprosessin suunnittelusta ja toteutuksesta sekä koordinoinut pilottihankkeen kansalaisyhteiskunnan viiteryhmää. 

- Pohjanmaalla on tehty valtavasti työtä energiainnovaatiokeskustelun ohjaamiseksi uuteen suuntaan, ja paikalliset asukkaat on otettu huomioon enemmän kuin vain pelkkinä energian käyttäjinä, Gabriele Quinti toteaa. 

Asukkaille annettiin mahdollisuus vaikuttaa ja toimia, ei vain aktiivisina kansalaisina vaan myös sellaisten erityistaitojen ja -osaamisen omistajina, jotka olisi tunnustettava paikallistasoa laajemmin. RIPEET oli kokeileva hanke, ja Quinti antaa alueelle kaksi neuvoa tulevaisuutta varten:  

- Arvostakaa tuloksia paikallisen ja alueellisen tason ulkopuolella - teillä on paljon annettavaa Pohjanmaan alueen ulkopuolelle - älkääkä hukatko hyviä tuloksia vaan jatkakaa työtä eteenpäin. 

Lue lisää RIPEET-hankkeesta ja Pohjanmaan pilottiratkaisuista.

RIPEET - Responsible research and Innovation Policy Experimentations for Energy Transition on EU:n Horisontti 2020 –ohjelman rahoittama.  

Kuvassa vasemmalta: Johanna Dahl, Pohjanmaan liitto, Tim Willemse, Leidenin yliopisto, Matina Mitsobonou, Merinova, Gabriele Quinti, Knowledge and Innovation -instituutti, Tauno Kekäle, Merinova, Khuram Shahzad, Vaasan yliopisto, Mona Enell-Nilsson, Vaasan yliopisto.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle