Vindkraftverk och människor iklädda västar. Tuulivoimala ja liiveihin pukeutuneita ihmisiä.

Magallanesin ja Pohjanmaan välinen yhteistyö: Silta vihreään siirtymään

15.3.2024

Vihreä siirtymä on maailmanlaajuinen, ja siitä käytävä keskustelu on myös osa EU:n suhteita muuhun maailmaan. Pohjanmaan liitto on mukana IURC-ohjelmassa, ja kuluvalla kaudella sen yhteistyökumppanina on ollut Etelä-Chilen Magallanes. Viimeisin vaihto Magallanesin kanssa tapahtui vuoden 2024 alussa Novia-ammattikorkeakoulun johtaman WHISPER-hankkeen puitteissa, ja projektipäällikkö Kaisa Penttilä edusti Pohjanmaan maakuntaliittoa.

Haasteet ja edistysaskeleet

Maailmassa, jossa kestävyys ja innovaatiot ovat tulevaisuuden avaimia, Magallanesin ja Pohjanmaan yhteistyö on esimerkki siitä, miten kansainvälisillä kumppanuuksilla voidaan edistää vihreää siirtymää.

Selkeä poliittinen tahto tämän yhteistyön vahvistamiseksi virallistettiin syksyllä 2023 aiesopimuksella, jossa molemmat alueet sitoutuvat ylläpitämään pysyvää viestintäkanavaa yhteisten aloitteiden koordinoimiseksi. Aihealueet ovat energiamurros, ilmastonmuutos, teknologinen ruoantuotanto ja kiertotalous.

Suurista maantieteellisistä ja kulttuurisista etäisyyksistä huolimatta molemmilla alueilla on samanlaisia haasteita ulkomaisten suorien investointien vastaanottamisessa ja toteuttamisessa, erityisesti vedyntuotantoon ja sähköpolttoaineisiin liittyvän tuulivoiman alalla.

Kehitys tuo tullessaan suuria mahdollisuuksia mutta myös merkittäviä haasteita. Aluesuunnitteluprosesseilla on ratkaiseva rooli investointien mahdollistajana mutta myös muutoksen ohjaajana. Oikeudenmukainen ja osallistava aluekehittäminen sisältää monitahoisia poliittisia toimenpiteitä kuten maankäytön suunnittelua, innovaatiotukia sekä tutkimus- ja koulutusaloitteita. Kaikki nämä kysymykset ovat ratkaisevia innovaatiokehityksen ja alueen tulevaisuuden kannalta.

Molempien alueiden samankaltaiset kehitysskenaariot tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden vastavuoroiseen oppimiseen ja kehittämiseen, mikä voi vahvistaa molempien alueiden kykyä laatia tehokkaita strategioita näihin haasteisiin vastaamiseksi.

Innovaatioita yhteistyön kautta

Pohjanmaalla kehitetään toimintamallia, jossa kansainvälinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyö auttaa tuottamaan tietoa ja innovaatioita, joita tarvitaan alueen elinkeinorakenteen monipuolistamiseen ja kestävyyden parantamiseen. Yksi Innovation Valley Pohjanmaa -hankkeen tavoitteista on lisätä kansainvälistä yhteistyötä tietyissä teemoissa, ja vaihto Magallanesin kanssa on tärkeä osa tätä.

Viimeisimmän Magallanesin-vierailun tavoitteena oli syventää edelleen molempien alueiden sidosryhmien välistä yhteistyötä muun muassa yritys- ja oppilaitosvierailujen avulla. Erityisen mielenkiintoista oli tutustua edistyksellisiin teknologisiin toteutuksiin kuten Haru Oniin, joka on maailman ensimmäisiä vihreän polttoaineen tuotantolaitoksia. Lisäksi Magallanesissa on ollut erittäin aktiivinen vetyhankkeiden alueellinen hallinto, jossa eri toimijat ovat aloittaneet yhteistyön alueen vetyteollisuuden kehittämiseksi. Pohjanmaan tapaan siellä on laadittu etenemissuunnitelma vihreän vetyteollisuuden kehittämiseksi alueella.

Kansainvälisessä yhteistyössä on tärkeä muistaa, että oppiminen ja keskinäinen kehitys perustuvat myös toistensa lähtökohtien kulttuurisen ulottuvuuden ymmärtämiseen. Merkittävä osa vaihtoa on luottamuksen rakentaminen kaikkien osapuolten välille. Yhteistyön aikana tehdään löytöjä ja pyritään yhdistämään molempien alueiden kumppanit teollisuuden, tutkimuksen, koulutuksen ja aluekehityksen aloilla. Tällä tavoin valtioiden rajat ylittävä oppiminen voi myös vahvistaa kykyä laatia toteuttamiskelpoisia strategioita haasteisiin vastaamiseksi yhteistyössä omien alueellisten sidosryhmien kanssa.

Kohti vihreämpää tulevaisuutta

Magallanesin ja Pohjanmaan tuleva yhteistyö keskittyy erityisesti tuulivoimaan, vetyyn ja niin sanottujen vetylaaksojen eli energiahubien kehittämiseen. Nämä teemat osoittavat selkeän tien kohti kestävämpää tulevaisuutta. Tietoa, teknologiaa ja innovaatioita jakamalla alueet voivat luoda kansainvälisen yhteistyön mallin, joka hyödyttää omia alueita mutta myös edistää maailmanlaajuisia ilmastotavoitteita. Tulevaisuudessa tämä kumppanuus voi toivottavasti olla vahva todiste siitä, että yhteistyö ja valtioiden välinen oppiminen ovat ratkaisevan tärkeitä nykypäivän globaaleihin haasteisiin vastaamisessa.

Kaisa Penttilä, projektipäällikkö, Innovation Valley Pohjanmaa

Jerker Johnson, aluekehitysasiantuntija, kv-koordinaattori

 

Kuva: Vierailu Magallanesissa tammikuussa 2024.

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle