
Turvallisuus teemana valtakunnallisessa saaristoseminaarissa Maalahdessa
Mikä on yhteistyön merkitys Itämeren alueella nykyisessä maailmantilanteessa? Entä saariston merkitys häiriö- ja poikkeusoloissa? Miten voidaan vahvistaa kylien varautumista ja kriisinkestävyyttä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdittiin valtakunnallisessa saaristo- ja vesistöalueiden seminaarissa Maalahdessa 10.–11. kesäkuuta. Seminaarin järjestivät saaristoasiain neuvottelukunta, Maalahden kunta ja Pohjanmaan liitto.
Saaristoseminaarin avasivat saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Ollikainen, Pohjanmaan maakuntajohtaja Mats Brandt ja Maalahden kunnanjohtaja Jenny Malmsten.
Seminaarin ensimmäisenä päivänä kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja niin sisäisestä kuin ulkoisesta turvallisuudesta. Geopoliittinen neuvonantaja Joakim Paasikivi Mannheimer Swartlingista avasi alueellisen yhteistyön merkitystä Itämeren alueella nykyisessä maailmantilanteessa. Merellisestä turvallisuudesta ja ympäristövahinkojen torjunnasta jatkoi Länsi-Suomen merivartioston komentaja kommodori Marko Tuominen. Vaasan rannikkojääkäripataljoonan komentaja Simon Källman Uudenmaan prikaatista avasi saariston merkitystä sotilaallisena peruskivenä häiriö- ja poikkeusoloissa. Sisäiseen turvallisuuteen liittyen kuultiin myös kausiasukkaiden tuottamista kustannusvaikutuksista hyvinvointialueille, kylien varautumisesta sekä EU:n maaseuturahoituksen mahdollisuuksista turvallisuuden edistäjänä.
Seminaarin toisena päivänä vierailtiin Merenkurkun maailmanperintöalueella Raippaluodossa ja kuultiin kalastusneuvos Kari Ranta-ahon näkemyksiä kalastuksesta huoltovarmuuden ja ruokaturvan näkökulmasta. Lisäksi Väyläviraston asiantuntija Aimo Huhdanmäki kertoi Merenkurkun kiinteän yhteyden esiselvityksestä.