EU-flagga. EU-lippu.

Maakuntahallitus: Vihreä siirtymä ja itä-länsi-yhteydet keskeisiä teemoja EU-vaaleissa

29.4.2024

Maakuntahallitus määritteli kokouksessaan maanantaina 29. huhtikuuta Pohjanmaan keskeiset tavoitteet kesäkuun EU-vaaleihin.

Painopisteinä ovat mm. alueellisen kasvupotentiaalin hyödyntäminen EU:n koheesiopolitiikan puitteissa, vihreä ja digitaalinen siirtymä, maaseudun hyvä kehitys ja ruoantuotannon byrokratian purku yhteisessä maatalouspolitiikassa (CAP) sekä alueellisen rahoituksen lisääminen tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin.

Tavoitteissa korostetaan myös, että Pietarsaaren ja Vaasan satamat olisi liitettävä Euroopan laajuiseen liikenneverkkoon (TEN-T) ja että itä-länsi-yhteydet edistävät kilpailukykyä, yleistä turvallisuutta ja toimitusvarmuutta Pohjoismaissa.

Euroopan unionin toimielimet vaikuttavat voimakkaasti maakuntien liittojen toimintakenttään, ja Euroopan parlamentin jäsenet ovat päätöksentekijöitä tärkeissä asioissa, jotka koskettavat Suomea. Vaalien jälkeen nimitetään uusi komissio ja hyväksytään tulevan kauden strateginen agenda.

Itämeren komission sihteeristö voi päätyä Pohjanmaalle

Euroopan perifeeristen ja merellisten alueiden liittoon (CPMR) kuuluva Itämeren komissio pitää vuosikokouksensa Kotkassa 21.–23. toukokuuta. Pohjanmaa on ilmaissut olevansa kiinnostunut isännöimään Itämeren komission sihteeristöä vuosina 2025–2026.

Sovitun suomalaisjäsenten vuorottelun mukaisesti Pohjanmaalla ei ole puheenjohtajistopaikkoja jäljellä olevalla toimikaudella 2024–2026, joten Richard Sjölundin (sd.) toimikausi Itämeren komission varapuheenjohtajana on päättymässä. Liiton edustajaksi Itämeren komission vuosikokoukseen Kotkassa nimettiin Brita Brännbacka-Brunell (r.).

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle