Pohjanmaalla vahva elinvoima –  Pohjanmaa sijoittui kolmanneksi Suomen Yrittäjien ensimmäisessä elinvoimabarometrissä

Pohjanmaalla vahva elinvoima – Pohjanmaa sijoittui kolmanneksi Suomen Yrittäjien ensimmäisessä elinvoimabarometrissä

24.5.2023

Kuva: Aki Loponen

Tomas Häyry (vas), Vaasan kaupunginjohtaja otti vastaan Pohjanmaan palkinnon. Petri Salminen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja, jakoi palkinnot Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa keskiviikkona.

Maakunnan yrittäjiltä kysyttäessä, sijoittui Pohjanmaa hienosti kolmannelle sijalle maakunnista. Erityisesti esille nostettiin yhteistyö maakunnan eri toimijoiden kesken. Alueella on myös vahva näkemys elinvoimasta ja sen kehityksestä.

Kuvassa: Satu Wivolin, Jenni Parpala, Hippi Hovi, Katja Rajala (Vaasan Yrittäjät - Vasa Företagare), Tomas Häyry, Stefan Råback (Vaasa Region Development Company VASEK).

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Kysely tehtiin 1.3.–17.4. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. Pohjanmaa sijoittui neljän parhaan maakunnan joukkoon lähes puolessa tutkituista kriteereistä joita oli melkein 40.

Tulosta nosti erityisesti toimijoiden yhteinen näkemys maakunnan elinvoimatekijöistä ja riittävä keskustelu niiden kehityksestä.

– Pohjanmaalla meillä on positiivinen näkemys elinvoimasta tänään ja tulevaisuudessa. Meillä on yhteinen näkemys siitä, mitä tulevaisuus meiltä edellyttää. Mutta voimme kaikki tehdä enemmän yhteistyön lisäämiseksi käytännössä, ja se sopinee meille pohjalaisille hyvin. Meidän ei pitäisi vain puhua asioista, vaan meidän pitäisi myös tehdä niitä, maakuntajohtaja Mats Brandt Pohjanmaan liitosta sanoo.

Kun on kyse verkostoitumisesta ja suorista yhteyksistä yrityksiin Brandt haluaa nostaa esiin seudun kehittämisyhtiöiden roolin. Maakuntien liittojen tehtävät ovat lähinnä pitkäjänteinen suunnittelu, kuten esimerkiksi maankäyttö ja yhteiskuntasuunnittelu, kun taas kehittämisyhtiöt ovat lähempänä yritysten arkipäivää.

– Olemme myös vetovoimainen maakunta. Mutta kun on kyse osaavasta työvoimasta ja koulutuspalveluista, saamme arvosanan keskitasolta, joten tässä meillä on vielä tekemistä, Mats Brandt toteaa.

Lisätietoja: Suomen Yrittäjät

Mats Brandt, maakuntajohtaja, Pohjanmaan liitto, 044 493 4576, mats.brandt@obotnia.fi

Magnus Sundell, puheenjohtaja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät, 050 322 0805, magnus@blb.fi

Hippi Hovi, toimitusjohtaja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät, 050 551 3995, hippi.hovi@yrittajat.fi

Siirry "Ajankohtaista liitosta"-sivulle