Livskraften stark i Österbotten –  Österbotten på tredje plats i Företagarna i Finlands första Livskraftsbarometer

Livskraften stark i Österbotten – Österbotten på tredje plats i Företagarna i Finlands första Livskraftsbarometer

24.5.2023

Foto: Aki Loponen

Tomas Häyry (t.v), Vasas stadsdirektör tog emot tredjepriset för Österbottens del. Petri Salminen, ordförande för Företagarna i Finland och Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland, delade ut priserna på Kommunledningens seminarium i Lahtis på onsdagen.

När landskapens företagare svarade placerade sig Österbotten på en hedervärd tredje plats bland landskapen i landet. Speciellt samarbetet mellan de olika aktörerna i landskapet lyftes fram. Dessutom är synen på livskraften och dess utveckling stark i regionen.

På bilden: Satu Wivolin, Jenni Parpala, Hippi Hovi, Katja Rajala (Vaasan Yrittäjät - Vasa Företagare), Tomas Häyry, Stefan Råback (Vaasa Region Development Company VASEK).

Under perioden 1 mars till 17 april frågade Taloustutkimus företagarna hur väl landskapen lyckats främja företagsamheten. Barometern (länken på finska) är indelad i tre kategorier: livskraft, nätverksarbete och ledning och beslutsfattande. Österbotten placerade sig bland de fyra bästa landskapen i nästan hälften av de närmare 40 kriterier som undersöktes. Det var speciellt aktörernas gemensamma syn på landskapets livskraftsfaktorer och en tillräcklig debatt om hur livskraften ytterligare kan utvecklas som lyfte resultatet.

– I Österbotten delar vi en positiv syn på livskraften i dag och i framtiden. Vi har en gemensam bild av vad framtiden förutsätter av oss. Men vi kan alla göra mer för ökat samarbete i praktiken och det borde passa oss österbottningar bra. Vi ska inte bara prata om saker, vi ska också göra, säger landskapsdirektör Mats Brandt på Österbottens förbund.

Då det gäller nätverkandet och direkta kontakter till företagen vill Brandt lyfta utvecklingsbolagens roll. Landskapsförbundets uppgifter handlar främst  om mer långsiktig planering för till exempel markanvändning och samhällsstruktur, medan utvecklingsbolagen är närmare företagens vardag.

– Vi är också ett attraktivt landskap att komma till. Men gällande kompetent arbetskraft och utbildningstjänster får vi vitsord på mellannivå så här har vi saker att ta itu med, konstaterar Mats Brandt.

Tilläggsuppgifter: Suomen Yrittäjät

Mats Brandt, landskapsdirektör, Österbottens förbund, 044 493 4576, mats.brandt@obotnia.fi

Magnus Sundell, ordförande, Kust-Österbottens Företagare, 050 322 0805, magnus@blb.fi

Hippi Hovi, vd, Kust-Österbottens Företagare, 050 551 3995, hippi.hovi@yrittajat.fi

Gå till "Aktuellt från förbundet"