Kulturpris till porträttmålare och gatukonst

Kulturpris till porträttmålare och gatukonst

2.11.2022

På bilden konstnären Fritz Jakobsson samt Miska Teppo och Sandra Marins från Katukulttuuri rf.

Österbottens förbunds kulturpris tilldelas konstnären Fritz Jakobsson och föreningen Katukulttuuri ry. Båda pristagarna har som representanter för bildkonsten bidragit till att göra Vasaregionen känd genom den nationella och internationella uppmärksamhet de rönt.

Fritz Jakobsson är en självlärd porträttmålare som haft en lång karriär sedan han började måla på heltid år 1967. Hans produktion omfattar över tvåtusen verk, av vilka ungefär 800 är porträtt. Hans mest kända beställningsarbeten är förmodligen porträtten av påven Johannes Paulus II och Sveriges drottning Silvia. Som motvikt till realistiska porträtt har Jakobsson också målat drömlika surrealistiska motiv. Trots sina betydande internationella framgångar har Jakobsson haft sin ateljé i Vasa.

Katukulttuuri ry har på några år lyckats göra den opolerade och brutala gatukonsten till en genuin upplevelse i Wasa Graffitilandia, som är en unik kulturplattform också med europeiska mått mätt. Föreningen för fram gatukonsten som likställd med annan visuell konst. Wasa Graffitilandia har visat sig vara en intressant kulturattraktion som lockat många turister. Under sommaren 2022 var Wasa Graffitilandia Vasas populäraste besöksmål bland dem som använde museikortet. Graffitilandia hade över 9000 besökare under sommarsäsongen. 

Kulturnämnden vid Österbottens förbund har delat ut kulturpriser sedan år 1998. Jakobsson och Katukulttuuri ry uppmärksammas vardera med en prissumma på 3 000 euro.

Gå till "Aktuellt från förbundet"