Vem av dem är Årets österbottning 2021?

Vem av dem är Årets österbottning 2021?

12.7.2021

Omröstningen Årets österbottning 2021 har startat! I år kom över 130 nomineringar in, och av dem har sex finalister valts ut.

Årets österbottning är en person som genom sin verksamhet har främjat samhörigheten, den ekonomiska utvecklingen i landskapet eller den österbottniska kulturen.

Du kan rösta på din favorit genom att skicka sms till nummer 13510. Skriv rösta och kandidatens nummer (1–6), till exempel rösta 1. Ett SMS kostar 95 cent och HSS media ansvarar för sms-omröstningen. Du kan också rösta per post genom att skicka ett vykort med din kandidats namn och nummer till Österbottens förbund (Sandögatan 6 B, PB 174, 65101 Vasa). Sista dagen att rösta är den 30 juli.

Foto: HSS Media

1. Lee Esselström, programledare i Strömsö och handarbetsexpert. Esselström gjorde mönstret till Strömsö-tröjan, som snabbt blev en jättesuccé – mönstret har laddats ned över en halv miljon gånger.

2. Catarina Mikkonen, ordförande för föreningen Elpida. Hjälper offer för människohandel.  

3. Alexander Ståhlberg, längdskidåkare. Trefaldig medaljör i junior-VM i Vuokatti 2021.

4. Hans Kreutzer, leder stadsodlingsprojektet Let´s grow together, Jakobstad!  Målet med projektet är både att odla i centrum av Jakobstad och att skapa möjligheter för människor att lära känna varandra.

5. Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad. Informerar österbottningarna om coronaläget. Också andra medlemmar i Österbottens coronasamordningsgrupp nominerades – i den här omröstningen representerar Heikki Kaukoranta hela gruppen.

6. Ann-Luise Bertell, skådespelare, författare, regissör och teaterchef vid Wasa Teater. Blev nominerad till Finlandiapriset och Runebergspriset för sin släktroman Heiman, som till stora delar utspelar sig i Österbotten.

Österbottens förbund ordnar tävlingen i samarbete med HSS Media (VasabladetÖsterbottens TidningSyd-Österbotten). Årets österbottning 2021 offentliggörs i augusti.

Gå till "Aktuellt från förbundet"