Ordkonst

Ordkonst för äldre 

På den här sidan kan du avgiftsfritt ladda ned material för en ordkonststund med äldre. Materialet omfattar en materialguide och stora bildkort, som gärna kan skrivas ut i färg och som dubbelsidiga.

Ordskatter, materialguide

Ordskatter, bildkorten

Materialet är fritt tillgängligt att användas i exempelvis serviceboenden, bibliotek eller på kulturevenemang. En ordkonststund passar såväl en större grupp som för ett samtal på tu man hand.

Du kan antingen titta på programmet Sana-aarteita – Ordskatter på YouTube och fortsätta diskutera programmets teman med hjälp av materialet eller leda en ordkonststund bara med hjälp av materialet. Utförligare instruktioner och praktiska tips finns i materialguiden.

Resväska

Ordskatter – Sana-aarteita är ett tv-program för äldre, en programserie i sju delar med ordkonsten i huvudrollen. I varje avsnitt får tittaren följa med på en tidlös vandring i landsbygdsmiljö och njuta av sommaren. Programmets lugna tempo, det vackra visuella berättargreppet och de traditionella vardagssysslorna och föremålen som väcker minnen till liv flätas samman med ramsor och ordspråk ur den folkliga traditionen. 

Sana-aarteita – Ordskatter är en del av projektet Sanataidetta ikäihmisille - Ordkonst för äldre (2023), som genomförs av Österbottnes förbund, Södra Österbottens förbund och KulturÖsterbotten vid samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. Projektet fick sin finansiering från Centret för konstfrämjande och utgör en del av verkställandet av Nationella åldersprogrammet 2030 vid social- och hälsovårdsministeriet.