Kvarken, Merenkurkun saaristo

Österbotten är med och firar Finska naturens dag den 27 augusti

26.8.2022

Finlands natur och vattendrag firas i år lördagen den 27 augusti.

Naturen i Österbotten är ren och en mångsidig källa till rekreation. I Österbotten är naturen tillgänglig på många olika sätt, till exempel till fots, med cykel, båt, barnvagn eller rullstol. Det gör att alla har naturen inom räckhåll. Gå ut och njut av naturen på lördag, i en närbelägen park eller varför inte i Kvarkens skärgård!

Visste du att Kvarkens skärgård i Österbotten för närvarande är Finlands enda naturarv på Unescos världsarvslista? Det nationellt och internationellt viktiga naturområdet utsågs av Unesco till ett världsarvsområde år 2006.

Rönnskäret är ett skärgårdsområde i Kvarkens yttre skärgård. Det är ett av Finlands ekologiskt betydelsefulla marina undervattensmiljöer (EMMA). Där påträffas alla makrofytarter (=växter som är synliga med blotta ögat, i synnerhet vattenlevande kärlväxter, mossor och makroalger) som är möjliga att hitta i Kvarken, vilket säger mycket om mångfalden i området. Området är viktigt för till exempel knipa, bergand, strömming, öring och smaltång. I Österbottens landskapsstrategi ingår en rad mål som har med naturen att göra, för att vi ska kunna slå vakt om den biologiska mångfalden i Österbotten också i fortsättningen.

Trevlig Finska naturens dag!

 

Tips: En karta över familjevänliga destinationer för kultur- och naturturism i Österbotten blev klar i juni. Ta en titt på den och hitta den perfekta destinationen för dig på lördag.

Foto © Leena Heinonen

 

Källor:

syke.fi (2020): http://hdl.handle.net/10138/312221

utinaturen.fi (2022): https://www.utinaturen.fi/kvarken

Österbottens landskapsstrategi 2022–2025: https://www.obotnia.fi/assets/Sidor/1/39/Osterbottens-landskapsstrategi-2022-2025-godkand-230522-med-bilagor.pdf (pdf)

Gå till "Aktuellt från förbundet"