Delegationen samlad. Delegaatio yhdessä.

Samarbete över sektorgränserna i Vasa imponerade på RIPEET-projektpartners

23.3.2023

Det EU-finansierade projektet RIPEET har som mål att skapa en inkluderande energiomställning där invånarnas och användarnas behov lyfts upp. Inom projektet utvecklar och testar man metoder för samskapande och inkludering av olika aktörer i visions- och forskningsarbete för energiomställningen.

Under veckan har projektpartners från Italien och Belgien besökt Vasa och bekantat sig med hur Österbotten, som är en av pilotregionerna inom projektet, lyckats skapa samarbete kring energifrågor med lokala aktörer. Dessutom har också inbjudna gäster från Norge och Polen varit i Vasa och hos Österbottens förbund för att lära sig om RIPEET-projektet och om Österbotten.

Tekniska direktören Edesio Miranda-Barbosa från norska Eigersund Industry and Port säger att han i Vasa vill lära sig mer om hur olika sektorer kan samarbeta. På samma linje är Monika Ptak från Marshal Office of Slaskie Voivodeship i Katowice i Polen. Att det finns stora skillnader mellan Polen och Finland har hon redan märkt. Hon är överraskad av hur man i Finland står på samma linje när det gäller klimatmålen. Situationen är mer komplicerad i Polen:

- Till exempel i Katowice-regionen är man väldigt beroende av kol, den finns starkt i vår kultur och i den sociala kontexten. Det jag tycker vi kan lära av Finland är hur man kan komma ifrån kolanvändningen genom att kombinera olika teknologier. Jag är imponerad av till exempel samarbetet mellan Westenergy och Stormossen här i Vasa som vi besökte tidigare i veckan, säger Monika Ptak.

Gå till "Aktuellt från förbundet"