Vindkraftverk och människor iklädda västar. Tuulivoimala ja liiveihin pukeutuneita ihmisiä.

Samarbetet mellan Magallanes och Österbotten: En bro mot den gröna omställningen

15.3.2024

Den gröna omställningen är global och diskussionen kring denna utgör även en del av EU:s kontakter med resten av världen. Österbottens förbund arbetar inom IURC-programmet och har under nuvarande period haft Magallanes i södra Chile som partner.  Det senaste utbytet med Magallanes skedde i början av 2024 inom ramen för projektet WHISPER lett av Yrkeshögskolan Novia, med projektledare Kaisa Penttilä som representant från Österbottens förbund.

Utmaningar och framsteg

I en värld där hållbarhet och innovation är nycklarna till framtiden, står samarbetet mellan Magallanes och Österbotten som ett exempel på hur man genom internationella partnerskap kan bygga framsteg inom den gröna omställningen.

En tydlig politisk vilja att stärka detta samarbete formaliserades under hösten 2023 i ett intentionsavtal där båda regionerna förbinder sig att upprätthålla en permanent kommunikationskanal för att koordinera gemensamma initiativ. De tematiska områdena är energiomställningen, klimatförändringen, teknologisk matproduktion och cirkulär ekonomi.

Trots de stora geografiska och kulturella avstånden har båda regionerna liknande utmaningar när det gäller att ta emot och implementera utländska direktinvesteringar, speciellt inom vindkraft kopplad till vätgasproduktion och e-bränslen.

Utvecklingen innebär stora möjligheter men också betydande utmaningar. Regionala planeringsprocesser spelar en avgörande roll som en möjliggörare för investeringarna men också som en regissör av förändringen. En rättvis och inkluderande utveckling av regionen inkluderar en mångfacetterad skala av politiska insatser så som markplanering, innovationsstöd, forsknings- och utbildningssatsningar. Alla dessa frågeställningar är avgörande för utvecklingen av innovationskraften och hur regionens framtid kommer att se ut.

De likartade utvecklingsscenarierna i bägge regionerna erbjuder en unik möjlighet för ömsesidigt lärande och utveckling, vilket kan stärka båda regioners förmåga att formulera effektiva strategier för att möta dessa utmaningar.

Innovation genom samarbete

I Österbotten håller man på att ta fram en verksamhetsmodell där internationellt forsknings-, utvecklings- och innovationssamarbete bidrar till att genera de kunskaper och innovationer som behövs för att göra regionens näringsstruktur mer mångsidig och hållbar. Ett av målen i projektet Innovation Valley Österbotten är ett utökat internationellt samarbete om specifikt valda teman och där utgör utbytet med Magallanes en viktig del.

Målet med det senaste besöket i Magallanes var att ytterligare fördjupa samarbetet mellan de involverade i båda regionerna, bland annat genom besök hos företag och utbildningsinstitutioner. Speciellt intressant var att bekanta sig med avancerade teknologiska implementeringar, inklusive en av världens första anläggningar för grönt bränsle, Haru Oni. Magallanes har dessutom haft en väldigt proaktiv regional styrning av vätgasprojekt där olika aktörer inlett samarbete för att utveckla regionens vätgasindustri. Liksom i Österbotten har man jobbat med att ta fram en regional vägkarta för utvecklingen av den gröna vätgasindustrin i regionen.

I internationella samarbeten är det viktigt att komma ihåg att lärande och ömsesidig utveckling också grundar sig på förståelse för den kulturella dimensionen av varandras utgångslägen. En viktig aspekt i utbytet är att bygga upp tillit och förtroende mellan alla involverade. I samarbetsprocessen görs upptäckter och det behövs insatser som kopplar ihop parter från bägge regioner – inom industri, forskning, utbildning och regional utveckling. Transnationellt lärande kan på så sätt också stärka förmågan att i samarbete med de egna regionala intressentgrupperna formulera livskraftiga strategier för att möta utmaningarna.

Mot en grönare framtid

Det framtida samarbetet mellan Magallanes och Österbotten fokuserar speciellt på vindkraft, vätgas och utvecklingen av så kallade Hydrogen Valleys eller Hubs. Dessa teman visar en tydlig väg framåt i strävan mot en mer hållbar framtid. Genom att dela med sig av kunskap, teknologi och innovationer kan regionerna skapa en modell för internationellt samarbete som inte bara gynnar de egna regionerna utan också bidrar till globala klimatmål. Detta partnerskap kan i framtiden förhoppningsvis vara ett starkt bevis på att samarbete och transnationellt lärande är avgörande för att tackla de globala utmaningar vi står inför idag.

Kaisa Penttilä, projektledare, Innovation Valley Österbotten

Jerker Johnson, regionutvecklingsexpert, internationell koordinator



Bild: Besök i Magallanes januari 2024.

Gå till "Blogg"